ΥΕΦΚΚ

H Υπηρεσία αυτή αποτελεί ιδιαίτερο ένστολο και ένοπλο σώμα, λειτουργεί με τους δικούς της κανονισμούς και για το προσωπικό της εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν τους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους, σε συνδυασμό με τις διατάξεις και ρυθμίσεις που αφορούν το φυλακτικό προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης και του παρόντος Κανονισμού. άσκηση των καθηκόντων του σύγχρονο οπλισμό.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Ευνοϊκή ρύθμιση για μεγαλεμπόρους ναρκωτικών..




Καχυποψία και έντονες επιφυλάξεις επικρατούν από την αλλαγή του τρόπου μεταχείρισης των εμπόρων ναρκωτικών από την ελληνική Δικαιοσύνη, οι οποίοι πλέον θα αποφυλακίζονται όταν εκτίσουν τα 3/5 της ποινής τους, όπως όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες κρατουμένων, και όχι στα 4/5, όπως ίσχυε από το 2001.

Αυτό προβλέπει η τροποποίηση του νόμου 3811/17-12-09 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή επί υπουργίας Χάρη Καστανίδη.

Όπως καταγγέλλει με επιστολή του στη zougla.gr, αεροπαγίτης εν ενεργεία, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, στην πράξη η νέα ρύθμιση σημαίνει ότι ένας έμπορος ναρκωτικών που έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη, με χρήση και άλλων ευεργετημάτων, μπορεί να αποφυλακιστεί σε 7 μόνο χρόνια!
«Αυτό που αξίζει όμως να δει κανείς στην αιτιολογική έκθεση αυτής της τροπολογίας είναι τους θεωρητικούς στους οποίους παραπέμπει. Και οι δύο αυτοί πανεπιστημιακοί (όπως και ο νυν Γ.Γ.) ασκούν βαριά ποινική δικηγορία υπερασπιζόμενοι σταθερά μεγαλοεγκληματίες», καταγγέλλει ο αεροπαγίτης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργου Δημήτραινα.

Η αλλαγή όμως, στον τρόπο αντιμετώπισης των εμπόρων ναρκωτικών είχε αρχίσει νωρίτερα, επί υπουργίας Νίκου Δένδια, όταν με τροποποίηση του ιδίου νόμου, καθιερώθηκε η αποφυλάκιση στα 4/5 της ποινής να ισχύει μόνο για «βαριές» περιπτώσεις εμπόρων, όπως υποτροπή, πώληση σε ανήλικους ή χρήση όπλων κατά την σύλληψη κλπ.

Η περιπέτεια ενός νόμου

Το 2001 ψηφίστηκε νόμος, σύμφωνα με τον οποίο οι καταδικασμένοι σε πρόσκαιρη κάθειρξη για εμπόριο ναρκωτικών, θα μπορούσαν να αποφυλακιστούν με το ευεργέτημα της υφ΄ όρον απόλυσης, όταν εκτίουν τα 4/5 της ποινής τους ενώ οι καταδικασμένοι σε ισόβια μετά από 25 χρόνια πραγματικής φυλάκισης.
Οι αυστηρές αυτές ρυθμίσεις καθιερώθηκαν για να καταδειχθεί η απαξία του αδικήματος και η αποφασιστικότητα της Πολιτείας να καταφέρει ισχυρό χτύπημα στα κυκλώματα των εμπόρων ναρκωτικών.
Όμως το 2008, όταν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Νίκος Δένδιας, το σχετικό άρθρο τροποποιήθηκε, ώστε οι αυστηρές αυτές ρυθμίσεις να ισχύουν για τους εμπόρους ναρκωτικών που καταδικάστηκαν με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των άρθρων 23 και 23Α, δηλαδή για άτομα που έχουν κριθεί ιδιαίτερα επικίνδυνα, έχουν υποτροπιάσει, εμπορεύονται ναρκωτικά ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία ή πωλούν σε ανήλικους κλπ .
Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες καταδικασμένων για εμπορία ναρκωτικών μπορούσαν να αποφυλακιστούν όπως όλοι οι κρατούμενοι με το ευεργέτημα των 3/5.

Τώρα, όπως καταγγέλλει ο αρεοπαγίτης, με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου Καστανίδη, ακόμη και αυτοί μπορούν να αποφυλακιστούν όταν εκτίουν τα 3/5 της ποινής. Από τον νόμο του 2001, παραμένει εν ισχύ μόνο η διάταξη που αφορά τους καταδικασμένους σε ισόβια, οι οποίοι εξακολουθούν να αποφυλακίζονται αφού εκτίσουν 25 έτη πραγματικής φυλάκισης.





Προφυλακίσεις μετά το νόμο 3811/09

Στις 18/12/09 δημοσιεύτηκε ο νόμος 3811/09 σύμφωνα με τον οποίο για να προφυλακιστεί κάποιος για κακούργημα με ποινή έως 10 έτη (δηλαδή για πλαστογραφίες, απάτες, υπεξαιρέσεις, εκβιάσεις κλπ) θα πρέπει από το ποινικό του μητρώο να προκύπτει ότι έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε τουλάχιστον άλλες δύο ομοειδείς ποινές.

Όλοι ξέρουμε ότι στην ελληνική δικαστική πραγματικότητα, μια κακουργηματική ποινή γίνεται αμετάκλητη ύστερα από τουλάχιστον 8-10 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα όλοι αυτοί οι απατεώνες και οι πλαστογράφοι δεν θα μπορούν να προφυλακίζονται, ακόμη κι αν έχουν αμετάκλητες καταδίκες για ανθρωποκτονία, επειδή η ανθρωποκτονία δεν είναι ομοειδής με την απάτη και την πλαστογραφία.

Σήμερα, εξαιτίας αυτής της ρύθμισης δεν μπορεί να προφυλακιστεί ο Παύλος Ψωμιάδης της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, επειδή δεν έχει στο ποινικό του μητρώο αμετάκλητες καταδίκες για πλαστογραφία και απάτη, έστω κι αν έχουν ασκηθεί εις βάρος του σωρεία ποινικών διώξεων. Είναι δε μαθηματικά βέβαιο ότι θα επιδιώξει να φύγει από τη χώρα, ακόμη κι αν του έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

Αυτοί είναι οι πελάτες τους;

Σε αυτό το πλαίσιο καχυποψίας και επιφυλακτικότητας εντάσσεται και το ρεπορτάζ που ακολουθεί. Ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Δημήτραινας, ένα χρόνο πριν τοποθετηθεί στην πολιτική αυτή θέση, με τις αρμοδιότητες που διαθέτει και με τις ευθύνες που συνεπάγεται, ως δικηγόρος είχε αρκετά περίεργους πελάτες.

Πολύ συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτραινας με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κακουργημάτων ζητά την αναβολή της δίκης ενός πελάτη του, που κατηγορείται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών διότι την ίδια ημέρα εκδικαζόταν η υπόθεση άλλου πελάτη του, του Γ. Τεκτερίδη. Εντυπωσιακό όντως, διότι ο κ. Τεκτερίδης δεν είναι ο οποιοσδήποτε πελάτης, ιδιαιτέρως δε, δεν είναι ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος. «Βαρόνος» του τζόγου και της νύχτας στα Γιαννιτσά, «έδενε και έραβε» συντροφιά με τους τοπικούς άρχοντες και τους τοπικούς βουλευτές, ελέγχοντας την βιομηχανία του τζόγου με τα φρουτάκια, αλλά και τοπικά ΜΜΕ. Εντός του γραφείου του «συνελήφθη» επ’ αυτοφώρω ο τότε βουλευτής Πέλλας και συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, Γιώργος Πασχαλίδης.



Ήταν η εποχή που ο Τεκτερίδης έδινε λόγο στη Δικαιοσύνη για τις παράνομες δραστηριότητές του. Οι πάντες θυμούνται πώς ο έτερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρυσανθακόπουλος που συνελήφθη «κλέπτων οπώρας» σε μαγαζί με φρουτάκια, απομακρύνθηκε άρδην από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Με τον κ. Πασχαλίδη δεν συνέβη το ίδιο, εκσυγχρονιστής τότε γαρ, πλην όμως η πολιτική του καριέρα είχε λήξει. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν ένας φιλόδοξος πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, συνεργάτης σήμερα του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γ.Γραμματέας του υπουργείου αυτού να είχε τέτοιους πελάτες που είχαν εκθέσει και το κόμμα και τους βουλευτές του. Το γνωστό επιχείρημα «Κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα στην υπεράσπιση του» είναι πολύ τετριμμένο για να ικανοποιήσει την δικαιολογημένη περιέργεια που προκαλεί το συγκεκριμένο πελατολόγιο .

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Δημήτραινας επικοινώνησε με τη zougla.gr λέγοντας ότι με την άποψη της υφ΄ όρον απόλυσης στα 3/5 της ποινής συμφωνεί η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, αφού αυτή είναι η πρακτική διεθνώς. Επίσης τονίζει ότι ως δικηγόρος ουδέποτε έχει υπερασπιστεί μεγαλεμπόρους ναρκωτικών, στην δε υπόθεση για την οποία ζητήθηκε αναβολή, κατηγορούμενος ήταν ένας φοιτητής ο οποίος κατείχε 14 γραμμάρια ινδικής κάνναβης.

Χ. Καστανίδης: πρόκειται για αντιπερισπασμό λόγω επερχόμενων διώξεων για τη Siemens

Η zougla.gr συνομίλησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, ο οποίος αποδίδει τα κίνητρα αυτών των καταγγελιών, όπως και άλλων σχετικά με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε αντιπερισπασμό που επιχειρούν συγκεκριμένοι «ακροδεξιοί κύκλοι» δικαστικών, εν όψει εξελίξεων στην υπόθεση Ζαγοριανού, αλλά και λόγω ενδεχομένως επερχόμενων διώξεων «υψηλά ιστάμενων δικαστικών» για την υπόθεση Siemens.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καστανίδης, οι επίμαχες ρυθμίσεις για την αποφυλάκιση των εμπόρων ναρκωτικών, αφορούν αυστηρώς καταδικασμένους που ταυτόχρονα είναι και χρήστες και αποδεδειγμένα διέπραξαν το αδίκημα για να εξασφαλίσουν χρήματα για τις δόσεις τους.

Η δε αποφυλάκιση, δεν είναι αυτόματη, τόνισε ο υπουργός, αλλά την αποφασίζει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, σύμφωνα με αυστηρά κριτήρια. Αλλά ακόμη και αν την αποφασίσει, ο αποφυλακισμένος δεσμεύεται από αυστηρότατους όρους, η παράβαση των οποίων σημαίνει την άμεση επιστροφή στην φυλακή.

Η συμμετοχή σε πρόγραμμα απεξάρτησης είναι απαράβατος όρος για να ισχύει η υφ όρον απόλυση. Αν ο καταδικασμένος δεν συμμετέχει επιτυχώς τότε επιστρέφει άμεσα στην φυλακή. «Οι όροι αποφυλάκισης είναι τόσο αυστηροί, που απαγορεύεται στον καταδικασμένο ακόμη και να επισκεφθεί την τοποθεσία όπου διέπραξε το αρχικό αδίκημα», τονίζει ο υπουργός.

Ο κ. Καστανίδης, εξέφρασε την οργή του στη zougla.gr για τις ανώνυμες καταγγελίες που έχουν κατακλύσει, όπως είπε το διαδίκτυο και έκλεισε τη συνομιλία μας, λέγοντας ότι «Άραγε ο ανώνυμος αεροπαγίτης που τα καταγγέλλει αυτά συμφωνεί να αποφυλακίζονται π.χ. οι βιαστές ανηλίκων ή μέλη εγκληματικών οργανώσεων στα 3/5 της ποινής, τους και διαμαρτύρεται μόνο για τους εμπόρους ναρκωτικών; Αυτές οι κατηγορίες άραγε δεν είναι εξ ίσου απεχθείς όσο οι έμποροι ναρκωτικών;».

Πηγή: zougla.gr

Bookmark and Share

2 σχόλια:

  1. Συνάδελφε σε ευχαριστούμε που εντάξατε στο ιστολόγο σας την
    Α.Σ.Α.Κ. θα θέλαμε όμως να σε ενημερώσουμε πως η βασική σελίδα
    Της Α.Σ.Α.Κ. είναι www.asakyefkk.blogspot.com σε παρακαλούμε για
    Την άμεση διόρθωση στο ιστολόγοι σου .

    Τα μέλη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή